понеделник, 23 април 2012 г.

Роналд Рейгън – политически портрет

(Статията е публикувана в сборника "Исторически личности и идеи", Университетско издателство "Св. Климент Охридски", С., 2011, с. 181-186) 

Автор: Ирина Якимова

Историята запомня Роналд Рейгън като противоречива фигура. От една страна стоят неговата почетна звезда в Алеята на славата в Холивуд и силната обществена подкрепа за неговата президентска администрация, а от друга опитът за атентат срещу него през 1981 г., както и многобройните му публични гафове като президент. Но Рейгън има и един голям безспорен принос и той е в сферата на външната политика. Заедно с Горбачов, 40-тият американски президент поставя преговорите в областта на контрола на въоръженията и разоръжаването на нова идейна основа, утвърждавайки в международна употреба популистки звучащата, но вярна констатация, че «никой не може да спечели ядрена война» и затова тя изобщо не трябва да бъде водена. Към края на неговия втори мандат като президент на САЩ тази концепция се превръща в основен принцип на международното право, който се съблюдава и до днес.

Всъщност, Роналд Рейгън до края на житейския си път остава актьор «по душа». В своя наситен с интересни събития живот той изпълнява едновременно ролята и на положителен, и на отрицателен герой. Така го запомня и международната общественост в може би най-яркото му превъплъщение като държавен ръководител на едната от двете суперсили в света, разделен от «желязна завеса».....









Няма коментари:

Публикуване на коментар